Voor 15.00 uur besteld, vandaag verstuurd
Direct Gratis afhalen in Ridderkerk

Bootaccu onderhoud en controle

De dagen worden langer, de temperatuur stijgt en het is tijd om uw boot weer in het water te laten. Voordat u vertrekt, is het essentieel om te controleren of uw bootaccu in goede staat verkeert. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat uw accu klaar is voor gebruik:

1. Visuele controle

  • Inspecteer de behuizing: Controleer de accu op scheuren, lekkages of andere zichtbare schade.
  • Aansluitingen en kabels: Controleer op tekenen van corrosie, losse verbindingen of beschadigde kabels. Maak indien nodig de aansluitingen schoon met een staalborstel en controleer ALTIJD of alle verbindingen goed vast zitten.

2. Spanning en capaciteit

  • Spanning meten: Gebruik een voltmeter om de accuspanning te meten. Een volledig opgeladen loodzuuraccu moet tussen 12,8 volt zijn. Een spanning lager dan 12,4 volt kan wijzen op een probleem en vereist mogelijk opladen of vervanging.
  • Zorg ervoor dat u de accu altijd na gebruik weer op de juiste wijze oplaadt door gebruik te maken van een goede acculader. Bij inactiviteit dient de accu minimaal 12,3 volt te bedragen. Let op dat de accu nooit verder wordt ontladen dan 11,75 volt om onherstelbare schade aan de accu te voorkomen. Bekijk voor meer informatie de accu-ontladingstabel. Komt het voltage zelfs onder de 10 volt, dan is de accu dusdanig beschadigd dat deze niet meer zal opladen. Deze beschadigingen vallen dan ook niet onder onze garantie. Op de pagina's "Hoe een accu juist op te laden" en "Is mijn accu kapot of versleten" kunt u meer gedetailleerde informatie vinden.
  • Accu testen onder belastingen: Gebruik een accutester om de accu onder belasting te testen. Dit geeft een beter beeld van de werkelijke conditie van de accu. Een goede accu moet zijn spanning onder belasting behouden.

3. Waterniveau (voor loodzuuraccu's)

  • Waterniveau controleren: Als u een loodzuuraccu hebt, controleer dan het waterniveau in elke cel. Vul indien nodig en mogelijk uitsluitend bij met gedestilleerd water, maar vul niet te veel bij. Het waterniveau moet altijd net boven de loodplaten blijven.
  • Veel van loodaccu's hebben tegenwoordig een magic eye waarmee u het waterniveau van 1 cel kunt controleren zonder de accu open te maken. Dit geeft een indicatie van 1 cel in uw accu weer. Voor de zekerheid kunt u de accu ook voorzichtig schudden. Hoort u tijdens het schudden een klotsend geluid, dan is de accu nog voldoende gevuld.

4. Accu opladen

  • Slimme Acculader Gebruiken: Sluit de accu aan op een slimme lader die geschikt is voor het type accu. Deze laders voorkomen overladen en zorgen voor een optimale lading.
  • Volledig opladen: Zorg ervoor dat de accu volledig is opgeladen voordat u deze in de boot installeert. Let op dat u na gebruik de accu ook altijd direct weer goed oplaad om ontlading en dus schade aan de accu te voorkomen.

5. Conditie van de accu monitoren

  • Accumonitor Gebruiken: Overweeg het gebruik van een accumonitor die de status van de accu tijdens het seizoen in de gaten houdt. Dit kan helpen om problemen vroegtijdig te detecteren.

6. Onderhoud tijdens het seizoen

  • Regelmatige controle: Controleer de spanning van de accu en het waterniveau (voor loodzuuraccu's) regelmatig tijdens het seizoen.
  • Accu Schoonhouden: Houd de accu schoon en droog om corrosie en andere problemen te voorkomen.

7. Veiligheidsmaatregelen

  • Beschermende kleding: Draag altijd beschermende kleding en oogbescherming bij het werken met de accu.
  • Goede Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie in de accubak om oververhitting te voorkomen en om waterstofgas af te voeren.

Veelgemaakte fouten en hoe deze te vermijden

  • Niet volledig opladen van de accu: Zorg ervoor dat de accu volledig is opgeladen voordat u deze gebruikt. Een half opgeladen accu kan sneller slijten en minder presteren.
  • Gebruik van verkeerde laadapparatuur: Gebruik altijd een lader die geschikt is voor jouw specifieke type accu om schade te voorkomen.
  • Onvoldoende onderhoud: Vergeet niet om uw accu regelmatig te controleren en te onderhouden om problemen tijdens het seizoen te voorkomen.
Door deze stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw bootaccu in topconditie is en klaar voor het nieuwe seizoen. Dit helpt niet alleen om onverwachte problemen te voorkomen, maar verlengt ook de levensduur van uw accu, zodat u optimaal kunt genieten van uw tijd op het water.

Tips voor het kiezen van de juiste bootaccu

Het kan lastig zijn om te bepalen welke accu u voor uw boot nodig heeft. Wij willen u daarbij zo goed mogelijk helpen. Als u wilt weten welke bootaccu voor u geschikt is, heeft u een aantal specificaties van uw huidige bootaccu nodig. Heeft u bijvoorbeeld een startaccu of een stationaire accu nodig? Voordat u een bootaccu aanschaft, moet u weten wat de capaciteit, afmeting en eventuele poolstand van uw huidige accu is. Zodra u dit weet, kunt u op zoek gaan naar een juiste accu voor uw boot.

Accutypes en toepassingen

  • Startaccu: Ideaal voor het starten van de motor, ontworpen om korte, krachtige stromen te leveren.
  • Semi-tractie Accu: Ook bekend als deep-cycle-accu, geschikt voor langdurig stroomverbruik zoals verlichting, koelboxen en andere apparatuur.
  • AGM-accu: Onderhoudsvrij en geschikt voor diepe ontladingen, ideaal voor zowel starten als langdurig stroomverbruik.
  • Gel-accu: Onderhoudsvrij en lekvrij, kan in verschillende posities worden gemonteerd, geschikt voor huishoudelijke toepassingen.
  • Lithium-accu: Lichtgewicht, lange levensduur, snel opladen, maar niet geschikt voor serieschakeling.

Capaciteit bepalen

De benodigde capaciteit van de accu hangt af van het stroomverbruik van uw apparatuur. Bepaal welke apparaten stroom nodig hebben en hoe lang ze dagelijks gebruikt worden. Voor de meeste boten zijn accu's met een capaciteit tussen de 50Ah en 230Ah geschikt.

Onderhoud en levensduur

Zodra u een accu voor uw boot heeft gevonden, wilt u waarschijnlijk ook weten wat de levensduur van deze bootaccu is. Het is lastig om in te schatten hoe lang uw bootaccu meegaat. Dit is namelijk afhankelijk van het gebruik, de wijze van laden en het onderhoud. Ook de temperatuur speelt een grote rol bij de levensduur van uw bootaccu. Koud weer is nooit gunstig voor accu's. Lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat accu's hun kracht verliezen en minder goed presteren.

Om te voorkomen dat uw bootaccu zijn kracht verliest en om de levensduur te verlengen, hebben we een aantal tips:
  • Zorg ervoor dat u uw bootaccu in de winter elke twee maanden oplaadt.
  • Na een vaarseizoen kunt u de bootaccu het beste volledig opladen.
  • Om aanslag op accu's te voorkomen, kunt u de polen invetten met accupool vet.
  • Het is van belang om altijd een lader te gebruiken met de juiste spanning en laadstroom. Bekijk ons assortiment acculaders en kies de lader die het beste aansluit bij jouw bootaccu.
Mocht u er niet uitkomen en hulp nodig hebben bij het kiezen van de juiste accu dan kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt ons telefonisch of per e-mail bereiken, het is ook mogelijk om tijdens openingstijden naar ons magazijn te komen te Ridderkerk. Op de volgende pagina vind u al onze contact gegevens en openingstijden.